Warmteverlies van een woning

Gratis advies en offerte aanvragen

Waar verlies je de meeste warmte in huis en wat kun je eraan doen?

Een goed geïsoleerd huis houdt warmte binnen, waardoor er minder energie verbruikt om je huis warm te houden. Dit zorgt weer voor een lagere energierekening. In een gemiddelde woning gaat er veel warmte verloren via verschillende routes, maar er zijn enkele cruciale plekken waar de meeste warmte ontsnapt.   Wanneer een woning niet goed geïsoleerd is, vindt warmte via de slecht-geïsoleerde plekken een weg naar buiten.

Wat zijn de plekken waar een woning de meeste warmte verlies?

  1.  Het dak
    Een van de belangrijkste gebieden waar warmteverlies optreedt, is via het dak. Warmte stijgt op en zoekt de koudere plekken.  Niet goed geïsoleerde daken kunnen aanzienlijke hoeveelheden warmte laten ontsnappen, vooral bij oudere woningen waar de isolatie mogelijk verouderd of onvoldoende is. Gemiddeld genomen verliest een woning circa 30 procent van de warmte via het dak. Dakisolatie vraagt vaak om een flinke investering, maar zorgt ook voor een aanzienlijke besparing op de energierekening.
  2. De muren
    Daarnaast zijn slecht- of on-geïsoleerde muren ook een aanzienlijke bron van warmteverlies.. Gemiddeld genomen vindt er ca. 25 procent van de warmte verloren via de muren. Daarnaast kunnen slecht geïsoleerde muren ook een aanzienlijke bron van warmteverlies zijn. Koudebruggen, waarbij warmte direct van binnen naar buiten wordt geleid door bouwmaterialen met een lage isolatiewaarde, kunnen het probleem verergeren. Ook goed om even naar de ramen en deuren te kijken, zij zijn vaak zwakke punten in de isolatie van een huis, vooral als ze niet goed zijn afgedicht of als ze enkel glas hebben.Spouwmuurisolatie is de effectiefste en efficiëntste manier om te isoleren. Daarom wordt er vaak gestart met spouwmuurisolatie. De investering is een stuk lager dan dakisolatie, daarentegen is er een flinke besparing op de energierekening te behouden. Vaak is spouwmuurisolatie al binnen 3-4 jaar terugverdiend!
  3. Vloeren
    Een on-geïsoleerde vloer zorgt voor ongeveer 15 procent warmteverlies in een woning. Koude lucht en vocht vanuit de kruipruimte kan gemakkelijk binnendringen door een on-geïsoleerde vloer.
  4. Ventilatieopeningen
    Andere minder voor de hand liggende bronnen van warmteverlies zijn ventilatieopeningen, zoals kieren rond deuren en ramen, evenals onvoldoende geïsoleerde vloeren en kruipruimtes. Ventilatie is erg belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar het kan ook veel warmteverlies veroorzaken. Zelfs kleine openingen kunnen aanzienlijke hoeveelheden warmte laten ontsnappen, waardoor de energie-efficiëntie van een woning wordt verminderd en de energiekosten stijgen. Ventilatieopeningen kunnen tot wel 15 procent warmteverlies veroorzaken!

Wat kan je doen aan warmteverlies in een woning?

Wij komen graag vrijblijvend langs om te beoordelen waar het grootste warmteverlies in de woning is.

Starten met verduurzamen?

Gratis advies en offerte aanvragen

Wij doen GRATIS onderzoek naar de mogelijkheden voor jouw huis/bedrijfspand
Ik wil meer informatie/offerte over *