Huis verkopen of verhuren? Dan is een energielabel benodigd

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Energielabels

Een energielabel aanvragen voor jouw huis of een vernieuwde energielabel aanvragen nadat het huis verduurzaamd is? Wij kunnen dit voor je regelen!

Callengoed advies en isolatie is gespecialiseerd in het uitbrengen van energielabels. Onze energieadviseur maakt een afspraak op locatie en doet een inspectie op locatie. Vervolgens ontvang je het officieel geregistreerde energielabel in je mailbox.

Waarom een energielabel?
Een energielabel geeft aan hoe goed een huis geïsoleerd en hoe energiezuinig de aanwezige installaties zijn. Daarnaast geeft het ook de verbetermogelijkheden aan. Een energiezuinig huis heeft natuurlijk vele voordelen. Zo is het wooncomfort hoger, een lagere energierekening, minder Co2 uitstoot en zorgt het voor waardevermeerdering. Een energielabel wordt afgegeven door een EPA-adviseur. Dit staat voor Energie Prestatie advies.

Een energielabel wordt geclassificeerd in de letters A t/m G, waarbij een huis met een A-label heel erg zuinig is. Het energielabel wordt officieel geregistreerd bij het RVO.

Wanneer heb je met een energielabel te maken?
Een energielabel is tegenwoordig verplicht als je je huis gaat verkopen. Het energielabel geeft een idee hoe energiezuinig de woning is. Daarnaast is een energielabel ook van toepassing wanneer je je huis gaat verhuren en bij nieuwbouw.

Als koper of huurder heb je namelijk recht op een energielabel. De verplichting voor het aanvragen van een geregistreerd energielabel ligt bij de verkoper of verhuurder. Wanneer dit label niet aanwezig is, dan riskeer je als verkoper of verhuurder een boete.

U kunt bij ons terecht om een energielabel op te laten stellen. Het energielabel wordt officieel geregistreerd bij het RVO.

Hoe kan je een energielabel verbeteren?
Ontdek jouw eerste stap in het verbeteren van je energielabel.

Wil je je energielabel verbeteren van je woning, maar weet je niet welke stap je moet zetten in het verduurzamen van je huis? Wij geven graag advies welke maatregelen het beste bij jouw huis en situatie past.

Hoe vraag je een energielabel aan?
Wilt u een energielabel aanvragen voor een woning? Of wilt u een bestaand energielabel vernieuwen, omdat jou woning energiezuiniger is gemaakt? Onze EP-W adviseurs kunnen een energielabel voor u opmaken.

Voor het bepalen van een energielabel van de woning wordt er een inspectie uitgevoerd door één van onze EP-W adviseurs. De adviseur komt op locatie langs om metingen te doen. Het is voor ons van belang voor het bezoek al bouwtekeningen, documentatie en facturen van uitgevoerde verbeteringen beschikbaar zijn.

Na het bezoek zal de EP-W adviseur de metingen doorvoeren in het rekenprogramma om zo het energielabel van de woning te kunnen bepalen. Het energielabel wordt geregistreerd bij het RVO en zal daarna per e-mail  toegezonden worden.

Hoelang is een energielabel geldig?
Op dit moment zijn energielabels enkel geldig welke opgesteld zijn volgens de NTA8800. Dit betekent dat energielabels opgesteld vóór 1 januari 2021 helaas vervallen. Wanneer u een verouderd energielabel heeft en u gaat een woning verkopen of verhuren, dan is het verplicht een nieuwe energielabel aan te vragen.

Energielabels opgesteld volgens de nieuwe regelgeving vanaf 1 januari 2021 zijn 10 jaar geldig.  Op het energielabel wordt ook een geldigheidsdatum aangegeven.

Wat houdt de nieuwe regelgeving voor energielabels in?
Per 1 januari 2021 is er nieuwe regelgeving voor energielabels. Bij verkoop of verhuur en oplevreing van je woning was je al verplicht om een energielabel te laten opstellen. De manier waarop een energielabel wordt vastgelegd is per 1 januari 2021 gewijzigd.

Per 1 januari 2021 wordt een energielabel bepaald op basis van de NTA8800. Een gediplomeerd energieprestatie adviseur (EP-W adviseur) stelt de energielabel voor u op.  De EP-W adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een gebouwopname. Deze wordt geregistreerd in een landelijke database van het RVO (rijksoverheid).

Is een energielabel verplicht bij verkoop of verhuur van een huis?
Als eigenaar ben je verplicht om bij verkoop een woning een geldig energielabel te hebben. Een energielabel is geldig wanneer hij opgesteld is na 1 januari 2021 volgens de NTA 8800 regels. Het energielabel dient beschikbaar gesteld te worden aan de koper of huurder. Dit geldt ook als u een huis laat bouwen.

Is er geen geldig energielabel? Dan riskeert u een boete. De inspectie leefomgeving en transport controleert op de aanwezigheid van een geldig energielabel bij verkoop en verhuur van woningen. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regeling. Een energielabel is niet verplicht voor monumenten of recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Offerte aanvragen voor *